2021. szeptember 16-17. között, személyes részvétellel, Budapesten került megrendezésre a CNUE, vagyis az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa soron következő közgyűlése. A közgyűlést dr. Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere nyitotta meg.

A találkozó legfőbb témáit azok a fontos – több éves – projektek képezték, melyeket a Magyar Elnökség is kiemelten kezel. A 22 rendes taggal és 4 megfigyelő taggal rendelkező szervezet a Magyar Elnökség alatt többek között a digitalizációra, a technológiai lehetőségek minél szélesebb körű kiaknázására fókuszál. Kiemelten kezeli a blockchain alapú adattárolás, a mesterséges intelligencia és a smart (okos) szerződések figyelemmel kísérését és alkalmazását a közjegyzők mindennapi munkája során, az elektronikus aláírások interoperabilitásának megteremtését, valamint a tisztán elektronikus közjegyzői okiratok elterjesztését.

A rendezvényen került sor a 2021. december 7-én, Brüsszelben megrendezésre kerülő Európa Jövője Konferencia (Conference on the future of Europe) közjegyzői témáinak megvitatására is.

A CNUE, mely több mint 40.000 európai közjegyzőt képviselő szervezet, 2021-ben Magyar Elnökség alatt működik, elnöke dr. Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Személyében először tölti be az Európai Unióhoz 2004-ben és azután csatlakozott ország közjegyzője ezt a pozíciót.

A közgyűlésről a Világgazdaság is beszámolt, amelyet ezen a linken lehet elolvasni: https://www.vg.hu/kozelet/2021/09/magyarorszagon-targyalnak-az-egyseges-europai-e-alairasrol

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elérhetőségei A Területi Közjegyzői Kamara elérhetőségei MOKK Közjegyzői Levéltár
© 2023 Magyar Országos Közjegyzői Kamara MOKK.HU Minden jog fenntartva.
Skip to content