Az e-Ügyintézési törvény által meghatározott ügyfelek elektronikus kapcsolattartásra kötelesek, ezért kérjük, olvassa el az elektronikus ügyintézésről szóló tájékoztatónkat!

A közjegyzőkről szóló 1991. évi XLI. törvény 158.§-a alapján lehetőség van arra, hogy a közjegyző az ügyféltől közjegyzői okiratot, váltót, információhordozót átvegyen megőrzés céljából. Az ügyfelek bármely okirat tekintetében kérhetik, jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában, hogy a közjegyző azt vegye át tőlük megőrzés céljából.

Az okirat átvételéről a közjegyző jegyzőkönyvet készít, amelyben az okirat megjelölése mellett többek között megjelöli az átadó személy adatait, az őrzési időt és az átvevő személy adatait. A jegyzőkönyv közokiratként bizonyítja az okirat átvételét.

Az okirat kiadása során az okiratot átvenni szándékozó személy személyazonosságának megállapítás után a közjegyző ellenőrzi, hogy az okirat kiadását kérő személy azonos-e azzal, aki a jegyzőkönyvben átvevőként megjelölésre került. A kiadásról a közjegyző külön jegyzőkönyvet készít.

Az eljárás díjköteles, amelyről bővebben A közjegyzői díjszabás menüpont alatt olvashat.

Az okirat bizalmi őrzését a közjegyző kérelemre végzi, amelyet a Kérelmek, űrlapok menüpont alatt ér el.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elérhetőségei A Területi Közjegyzői Kamara elérhetőségei MOKK Közjegyzői Levéltár
© 2023 Magyar Országos Közjegyzői Kamara MOKK.HU Minden jog fenntartva.
Skip to content